Slovenski muzeji proti vojni

PODPORA KOLEGICAM IN KOLEGOM V UKRAJINI

Skupnost muzejev Slovenije in ICOM Slovenija: Mednarodni muzejski svet izražata podporo našim kolegom muzealcem v Ukrajini in obsojata vsakršno vojno nasilje. Slovenske muzeje in galerije pozivamo, da se nam pridružijo v skupni akciji opozarjanja na grozote vojn in kršenja človekovih pravic, v poudarjanju pomena miru in svobode.

Vabimo vas, da v okviru akcije predmet meseca v marcu predstavite predmet iz vaših zbirk, ki podpira željo po miru in opozarja na grozote vojnega nasilja in objavite spodnje skupno sporočilo slovesnkih muzejev. Vaš izbor predmeta meseca objavite na spletu in družbenih omrežjih z hastagom:

#solidarity  #museumsforpeace #Ukraine

in pripisom:

Muzeji smo varuhi zgodovine in kulturne dediščine. Imamo moč, da preko primerov iz zgodovine opozarjamo na nasilje in temne dogodke človeštva, da učimo in se skupaj zavzemamo za boljši jutri. Naše poslanstvo so skrb za dediščino, za demokracijo in svobodo. Naša naloga je, da kredo »nikoli več vojn!« povemo glasno in opozarjamo na nasilje. Predmeti, ki jih objavljamo, so zgodbe o nesmiselnosti vojn in trajni želji po miru ter blaginji za vse.

Za ICOM Slovenija                                                                           

Dr. Kaja Širok    

Za SMS

Dr. Aleksandra Berberih Slana