WEBINAR: Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost

Ali muzeji lahko postanejo akterji družbenih sprememb?

Na mednarodni muzejski dan, 18. maja 2020, ob 11. uri vas ICOM SLOVENIJA vabi na webinar:
Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost –
Ali muzeji lahko postanejo akterji družbenih sprememb?

Posnetek webinarja je dostopen tukaj.


V okviru seminarja se bomo pogovarjali o družbeni vlogi muzejev in njihovem sodelovanju z lokalnimi, nacionalnimi in mednarodnimi organizacijami, ki promovirajo dostopnost ranljivih skupin v muzejih. Zanima nas, kako se muzeji odzivajo na spremembe in s kakšnimi težavami se soočajo pri realizaciji sprememb v svojem delu.

• So muzeji zgolj hranitelji kulturne dediščine? Koliko se odzivajo na družbena dogajanja okoli sebe?
• Ali muzeji uresničujejo trditev, da so nosilci sporočil o enakosti, raznolikosti in inkluzivnosti?
• Kako muzeji skrbijo za ranljive skupine in koliko skrbi namenjajo temu področju?
• Kakšen je potencial muzejev v promoviranju družbenih sprememb in sodelovanju z nevladnimi organizacijami, ki skrbijo za socialno vključevanje migrantov?


Pridružite se nam, z nami bosta:

TINA PALAIĆ
Etnologinja in kustosinja v Slovenski etnografski muzej. Nacionalna koordinatorka za evropski projekt Taking Care. Ethnographic and World Cultures Museums as Spaces of Care, sodelavka na mednarodnih projektih Sharing a World of Inclusion, Creativity and Heritage ter Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam. Scenaristka dokumentarnega filma Slovenec po izbiri, ki je nastal ob razstavi Afrika in Slovenija: Preplet ljudi in predmetov.

UROŠ DOKL
Kustos pedagog v Muzej narodne osvoboditve Maribor/National Liberation Museum Maribor. Pobudnik humanitarnega projekta Jakob, ki je bil namenjen sirskim otrokom v begunstvu v Turčiji, in soavtor programa Muzej za mir. Slednji je posvečen razmisleku o temeljnih vrednotah, na katerih sloni sodobna Evropa: svobodi, miru, demokratičnosti, blaginji, dobrobiti, solidarnosti in raznolikosti. Uroš vodi delavnice v MNOM, ki promovirajo strpnost, enakost in solidarnost.

Webinar je zastavljen v dveh delih. V prvem bosta gosta predstavila svoje poglede na obravnavane teme, v drugem delu sledi pogovor s poslušalci in odgovori na vprašanja. Webinar se bo zaključil ob 12.15.

Dostop do brezplačnega webinarja:
– reko linka: https://us02web.zoom.us/j/82843329180
– ali z vnosom MMD ID v Zoom: 828 4332 9180