Novinarska konferenca

Mednarodni muzejski svet Slovenski odbor ICOM je ob Mednarodnem dnevu muzejev, 18. maju, pripravil NOVINARSKO KONFERENCO. TEMA konference  je bila Muzej (spomin + ustvarjalnost) = družbena sprememba. Konferenca je bila v Slovenskem etnografskem muzeju v sredo, 15. maja 2013, ob 10.30 uri.

Mednarodni muzejski dan praznujejo v 30.000 muzejih, v več kot 100 državah in na petih kontinentih. Tudi v Sloveniji.
Letošnja tema Muzej (spomin + ustvarjalnost) = družbena sprememba označuje sodobne muzeje kot univerzalne institucije s pozitivnim družbenim vplivom in pomembno vlogo na socialnem področju. Vzpodbuja aktivno vključevanje in »aktiviranje« muzejskih institucij v družbi, poudarja moč in naboj, ki ga ima bogastvo kulturne dediščine ter njene priložnosti za konstruktivne družbene spremembe. Optimistična tema, s širokimi možnostmi vključevanja različnih vsebin in konceptov, zaokroža kompleksnost muzejskih nalog in poslanstev ter kliče k sodelovanju v skupnosti, njenemu razvoju in razumevanju. Tema, ki muzejskim institucijam omogoča glasnost in aktualnost!
Mednarodnemu muzejskem dnevu se pridružujejo Slovensko muzejsko društvo s tradicionalno podelitvijo Valvasorjevih nagrad in priznanj, Skupnost muzejev Slovenije in številni slovenski muzeji ter galerije, ki s prostim vstopom vabijo k obisku programov in muzejskih postavitev.