Nova definicija muzejev

Kot verjetno spremljate, se pripravlja nova definicija o muzejih. O slednji se je že v preteklosti veliko govorilo in glede na burnost trenutne razprave na spletu, bo tematika še veliko časa aktualna.

Vabimo vas, da obiščete ICOM spletno stran in obenem, da nam pošljete tudi vaša mnenja na temo. V Kyotu namreč želimo aktivno soustvarjati novo definicijo in jo tudi podpreti. Zato se nam zdi še posebej pomembno, da se slišijo glasovi vseh članic in članov.

Vaše sugestije sprejemamo do 24. avgusta 2019 na icom.slovenija@muzej-nz.si.

 Nova predlagana definicija se glasi:

Museums are democratizing, inclusive and polyphonic spaces for critical dialogue about the pasts and the futures. Acknowledging and addressing the conflicts and challenges of the present, they hold artefacts and specimens in trust for society, safeguard diverse memories for future generations and guarantee equal rights and equal access to heritage for all people.

Museums are not for profit. They are participatory and transparent, and work in active partnership with and for diverse communities to collect, preserve, research, interpret, exhibit, and enhance understandings of the world, aiming to contribute to human dignity and social justice, global equality and planetary wellbeing.